Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Западносибирска Лайка

Западносибирска Лайка

Нина 2Нина 2
Новак
34542
Западносибирска Лайка

Западносибирска Лайка е северна порода, която се използва и до днес за лов в Урал, както и в Среден и Западен Сибир. Западносибирската Лайка е руска порода, която е създадена чрез кръстосване на няколко вида лайки.

История на Западносибирска Лайка

Работата на селекционерите по създаване на новата порода е започнала още в края на XIX век, но целенасочената селекция е стартирала през 20-те години на ХХ век. За да се получи Западносибирска Лайка, са се кръстосвали местните породи кучета - Манскийски и Хантийски Лайки. Западносибирска Лайка е перфектен помощник по време на лов, който помага на ловците по време на преследването на водоплаващи птици, диви прасета, лисици и зайци. Западносибирска Лайка се използва също така още от началото на създаването на породата за лов на едри копитни животни, както и за лов на мечки. Тя е използвана също така и за теглене на впряг. Днес Западносибирска Лайка е най-разпространената порода Лайки в Русия. В средата на ХХ век породата става изключително популярна в Европа и САЩ и се създават клубове на любителите на Западносибирска Лайка. През 1949 година е признат официално стандартът на Западносибирска Лайка.

Стандарт на Западносибирска Лайка

Мъжкарите от породата Западносибирска Лайка достигат до 62 сантиметра височина и тежат до 24 килограма, женските са високи до 58 сантиметра и тежат до 22 килограма. Главата на Западносибирската Лайка има клиновидна форма, тилът е заоблен. Муцуната е удължена, без да е прекалено заострена. Очите са с овалнаформа и са леко издължени. Те са тъмнокафяви на цвят, светлите очи се смятат за недостатък. Шията на Западносибирска Лайка е силна и мускулеста, гръдният кош е много добре развит. Крайниците са мускулести, опашката е със сърповидна форма и е навита над гърба или отстрани на тялото. Тялото на Западносибирска Лайка е покрито с гъста козина, която е бяла, рижава, кафеникава или сивкава на цвят. Носът е черен, ако козината е тъмна, а Лайките с бяла козина са с кафяв нос.

Грижи за Западносибирска Лайка

Козината на Западносибирска Лайка трябва да се разресва по възможност всеки ден, за да е винаги красива и да не се сплъстява. Перфектно е, ако можете да отглеждате Западносибирската Лайка в двор, за да може кучето по цял ден да тича и да изразходва енергията си. Ако отглеждате куче от породата Западносибирска Лайка в апартамент, трябва да му осигурите две доста дълги разходки всеки ден. Препоръчва се да разхождате любимеца си от породата Западносибирска Лайка с повод, тъй като тези красиви кучета са много свободолюбиви и любознателни и има опасност да се изгубят, докато разглеждат територията наоколо.

Западно сибирска Лайка

Западносибирската Лайка е подходяща за хора, които водят активен начин на живот, тъй като кучето от тази порода няма да се съгласи да лежи по цял ден, когато може да тича навън и да изследва света наоколо, което за него е едно от най-интересните неща. За Западносибирската Лайка не е проблем да живее и през зимата на двор, ако има добре изолирана къщичка, която не позволява на снега да влиза вътре. Въпреки че няма проблем с атмосферните условия, не се препоръчва Западносибирската Лайка да бъде оставяна на течение, тъй като това може да повлияе зле на здравето ѝ.

Обучение на Западносибирска Лайка

Кучето от породата Западносибирска Лайка няма нужда да бъде обучавано, ако ще се използва като помощник в лова. Заради генетичните наслагвания Западносибирска Лайка е наясно какво да прави, когато плячката се зададе, но може да има нужда от команда за атака или за спиране на атаката. Западносибирска Лайка лесно се поддава на обучение и дресировка и не се изисква много време и търпение, за да се получи необходимият резултат. Добре е да започнете обучението на Западносибирска Лайка още когато кученцето е малко, в момента, в който влезе в дома ви. Но дори перфектно обучената Западносибирска Лайка трудно ще бъде спряна да не преследва дребни животни, ако е пусната навън без повод.

Хранене на Западносибирска Лайка

Кучето от породата Западносибирска Лайка има нужда от качествена храна, за да получава достатъчно енергия. Можете да храните вашата Западносибирска Лайка със суха храна, консерви или натурални продукти. Ако решите да я храните с натурални продукти, осигурявайте ѝ достатъчно месо - предимно телешко, тъй като свинското не се препоръчва за тази порода. Допустимо е да давате на Западносибирската Лайка пилешко или пуешко месо, както и заешко и дивеч. Западносибирската Лайка с удоволствие хапва риба, но трябва да я обезкостите, за да се избегнат стомашни проблеми. Можете да допълвате менюто на Западносибирската Лайка с различни видове зърнени храни, кисело мляко, извара, нискомаслена сметана, субпродукти, твърдо сварени яйца, зеленчуци, плодове, витамини и минерали. Можете да давате едри кокали на Западносибирската Лайка, но не се препоръчва да давате тръбни кокали, тъй като те могат да предизвикат травми на стомаха и червата и дори смъртта на животното.

Заболявания на Западносибирска Лайка

Западносибирска Лайка е куче, което е много издържливо и се радва на добро здраве. Единственото генетично обусловено заболяване, характерно за тази порода, са проблемите на отделителната система. Все пак е добре да внимавате с храненето на любимеца си и да не го извеждате поне час и половина след като се е наял, за да не се получи превъртане на стомаха, ако той направи рязко движение. Кучетата от породата Западносибирска Лайка могат да страдат от инфекции на очите и ушите, но те се срещат много рядко. При липса на достатъчно движение Западносибирската Лайка може да страда от проблеми с прораснали нокти, затова редовно ги отрязвайте.

Любопитни факти за Западносибирска Лайка

Популярността си кучетата от породата Западносибирска Лайка дължат не само на атрактивния си външен вид, но също така и на интелекта си и способността си бързо да се адаптират към различни атмосферни условия. Кучето от породата Западносибирска Лайка е смело животно, което не се страхува почти от нищо. То ще атакува мечка, без да се замисли за собствения си живот, ако стопанинът му е дал команда за атака. Западносибирска Лайка се чувства най-добре в условията на климата, който предлага Сибир. Кучето от породата Западносибирска Лайка е силно и издържливо, а гъстата топла козина му помага да понася с лекота страшните сибирски зими. Заради козината си Западносибирска Лайка може да издържа не само на много ниски температури, но също така на много високи. Западносибирска Лайка се справя добре и в местности с много висока влажност.

Западносибирска Лайка е куче, което има светкавични реакции и е прочуто с невероятната си пространствена ориентация. Голямата гордост на създателите на породата е уникалното обоняние на Западносибирска Лайка, което е много силно.

Руска Лайка

Интересен факт е, че в сравнение с кучета от други породи, Западносибирска Лайка усвоява много по-рационално храната и извлича енергия от нея. Според изследванията Западносибирска Лайка усвоява храната два пъти по-добре от повечето породи кучета. Възстановяването на Западносибирска Лайка след сериозно физическо натоварване е много бързо. Западносибирска Лайка понася със завиден стоицизъм малките порции храна и може без проблем да се справи с няколко дни липса на каквато и да било храна.

Западносибирската Лайка може да се сприятели с другите ви домашни любимци, ако е израснала заедно с тях. Кучетата от тази порода обожават деца и се отнасят много нежно към тях, особено към по-малките.

Недостатъци на Западносибирска Лайка

Кучетата от породата Западносибирска Лайка имат нужда от редовно изразходване на енергията си. Ако това не се случва, кучето може да стане агресивно и да се опитва да унищожава покъщнината ви, докато скучае. Същият ефект може да се получи и ако отсъствате дълго време, тъй като кучетата от породата Западносибирска Лайка са силно привързани към стопаните си и трудно понасят липсата им. Ако често отсъствате от дома си, но държите да имате куче от тази порода, най-добрият вариант е да му вземете компаньон от същата порода, та дори и да е от същия пол. Това ще помогне на Западносибирската лайка по-лесно да понася липсата ви.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите обяви за западносибирска лайка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest