Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Московска Стражевая

Московска Стражевая

Нина НордНина Норд
Джедай
22529
Московска стражевая

Московска стражевая, известна и като Московски страж, е сравнително млада порода, която е много популярна в цял свят. Както личи от името на породата, това са кучета, подходящи за охрана. Московска стражевая е красиво, добро и умно куче с уравновесена психика, което е лоялно към стопанина си и е готово да го защити с цената на живота си. Московска стражевая може да бъде както служебно куче и пазач, така и компаньон.

История на московска стражевая

Московска стражевая е била селекционирана от три породи кучета - кавказка овчарка, санбернар и руско гонче. Така се появило куче, което е красиво като санбернар, има качества на добър пазач, наследени от кавказката овчарка, и е издържливо като руското гонче. Благодарение на съчетанието на тези качества московска стражевая е куче, което понася всяка смяна на времето. То е отличен пазач, но в същото време е подходящо и за семейства с деца.

Историята на създаването на породата започва след края на Втората световна война, когато руснаците имали нужда от големи кучета-пазачи. Служебните кучета в по-голямата си част загинали по време на войната. С указ на Министерството на отбраната на тогавашния СССР е започнало селекционирането на нова порода в развъдника за военни кучета Красная звезда към Школата за военни кучета. Той се намирал край Москва. В края на 40-те години на миналия век в развъдника започва кръстосването на кучета, които са били налични по това време и са били подходящи за селекциониране.

След войната всички породи, които пристигнали от Германия, били представени само от по едно куче. Затова предстояла дълга и прецизна работа, с която можели да се справят само военните селекционери. Работата била много труднa, тъй като при кръстосването участвали повече от две породи. Целта била да се създаде едро куче, което има качества на пазач, лесно се обучава и издържа на натоварване и на лоши атмосферни условия. Кръстосвали са се кучета от различни котила на едни и същи родители, тъй като просто не е имало достатъчно животни, за да се направи по-прецизна селекция.

През 1950 г. военният развъдник представил на Московското изложение на кучета шест представителя на новата порода московска стражевая. Първият представител на породата московска стражевая, известен като неин родоначалник, е мъжкарят Орслан. По време на работата по селекционирането е имало идея ушите на кучетата от породата московска стражевая да се купират, както и опашките, но след това тази идея е била отхвърлена.

Стандарт на московска стражевая

Първото описание на стандарта на породата московска стражевая е било прието през 1958 година, но с частични промени последната промяна е направена в началото на новото хилядолетие. Московска стражевая е едро куче с леко удължен торс и с добре развита мускулатура. Мъжките са по-едри от женските. Мъжките кучета от породата московска стражевая са не по-ниски от 68 сантиметра и достигат до над 80 сантиметра. Женските са не по-ниски от 66 сантиметра и достигат над 75 сантиметра. Мъжките представители на породата московска стражевая тежат не по-малко от 55 килограма, а женските - не по-малко от 45 килограма.

Главата на московска стражевая е едра, с изпъкнало чело, разделено от бразда. Носът е едър и черен. Муцуната е едра и тъпа. Устните са дебели, месести и са черни на цвят, като при затворена уста напълно покриват долната челюст. Челюстите на московска стражевая са широки и мощни. Зъбите са едри. Очите не са големи, с овална форма и са тъмни на цвят. Ушите са клепнали, но не са много големи. Гръдният кош е голям, с изпъкващи ребра. Опашката е дебела и широка, в спокойно състояние е отпусната надолу.

Лапите са с овална форма. Козината е дълга и гъста, с добре развит долен слой. Козината на главата е по-къса от тази на тялото. Мъжките кучета имат грива на шията. Цветът на козината варира от рижаво кафеникав, до петнист, като се допуска съчетанието от бяло с рижаво, бяло с рижаво и черно. Задължително е да има рижав нюанс на цвета на козината, както е задължително гърдите да са бели. Муцуната е с черна маска.

Грижи за московска стражевая

Козината на кучетата от породата московска стражевая е гъста и дълга и трябва редовно да се разресва, защото в противен случай се сплъстява и трябва да бъде отрязана. Кучетата от тази порода не се скубят много, когато сменят козината си. За да поддържате чистотата на козината на московска стражевая, е достатъчно да я къпете 4 пъти в годината. Не трябва да забравяте, че ушите и очите на тези кучета имат нужда от редовно почистване. Московска стражевая има нужда от сериозно физическо натоварване. Добре е ако можете да осигурите на любимеца си възможност да тича от време на време на просторно място. Московска стражевая издържа на студ и се чувства добре, ако може да тича в голям двор през зимата.

Обучение на московска стражевая

Московска стражевая е много умно, но своенравно куче, което може да прояви инат по време на обучение. Това е независимо животно, което може да предизвика притеснение от страна на стопанина по отношение на това дали ще се поддаде на дресировка. Обучението трябва да започне още щом кученцето влезе в дома ви. Московска стражевая лесно се поддава на обучение, ако с това се занимава човек, който изисква от кучето изпълняване на командите, без да проявява излишна емоционалност. Московска стражевая има нужда да бъде натоварвана със задачи, затова в обучението трябва да е включена и програма за физически и интелектуални предизвикателства.

Хранене на московска стражевая

Московска стражевая е куче, което не е претенциозно към храната. Тези кучета обичат да се хранят не само с месо, но също така с плодове и зеленчуци, риба, яйца, сварен ориз. На два месеца кутрето от породата московска стражевая трябва да се храни с 350 грама сварено месо дневно. След петия месеца може да се дават сварени карантии. Московска стражевая може да се храни както със суха храна, така и с натурални продукти. Възрастните екземпляри се хранят два пъти дневно. Не се препоръчва храненето на московска стражевая с мазни, тестени, пържени, солени и сладки храни.

Заболявания на московска стражевая

Московска стражевая е здраво и издържливо куче. Заболяванията, от които могат да страдат представителите на тази порода, са тазобедрена дисплазия, хранителна алергия, затлъстяване вследствие на прехранване и липса на движение.

Любопитнo за московска стражевая

Московска стражевая проявява сдържаност по отношение на всичко ново. Ако стопанинът й се опитва да я научи на нова команда, кучето ще обмисля известно време новата информация, преди да реагира. Това може да изнерви стопаните без достатъчен опит. Московска стражевая е едро куче, което може да прояви агресия, но въпреки това тази порода не е предназначена за кучешки боеве. При опит за обучение на московска стражевая на бойни умения, кучето може да получи срив на нервната система и да се превърне в неуправляемо и агресивно и да се опитва да нарани всеки движещ се обект.

Недостатъци на московска стражевая

Московска стражевая е нежна към децата, но поради едрото си телосложение не винаги може да прецени как да изрази любовта си към малкото човече. Това може да доведе до проблеми, затова не се препоръчва куче от тази порода да расте с много малко дете. Московска стражевая има нужда от много място, затова не е подходящо да се гледа в апартамент. Най-добре е кучетата от тази порода да се гледат в къща с голям двор.

Московска стражевая има склонност към доминиране, затова е подходяща за хора, които имат опит в отглеждането на кучета от едри породи. Тъй като в природата на московска стражевая е заложено това куче да бъде пазач, е възможно при неправилна социализация и липса на достатъчно обучение то да прояви агресия. Статистически е отбелязано, че по-често проявяват агресия женските представители на породата московска стражевая. Това се дължи на факта, че стопаните на женски кучета разчитат на намалената им вродена агресия в сравнение с мъжките и не взимат мерки за ранната им социализация и обучение.

Ако желаете да си вземете куче от тази порода, разгледайте нашите обяви за московска стражевая.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest